Blog

Wat gebeurt er tussen tip en verhaal?

Journalisten van media die aangesloten zijn bij Publeaks vertellen over de achtergrond achter een gepubliceerd verhaal, en hoe zij een tip hebben opgevolgd. Deze keer Jeroen Wester van NRC over de tip achter het verhaal dat hij met collega Carola Houtekamer maakte over hoe honderden vermogende Europeanen slachtoffer werden van beleggingsfraude.


 “Mijn collega die de speciale Publeaks computer beheert stuurde mij op 19 augustus 2021 door dat er een interessante tip was binnengekomen over witwassen en internationale beleggingsfraude via HongKong. Daar sloeg ik meteen op aan. De tipgever wilde zijn verhaal delen. Er waren ook ruim 20 documenten bijgevoegd die de tip ondersteunden: pdf’s, excel sheets, zelfs geluidsfragmenten. Dat maakte het een hele goede tip. Toen zag ik dat hij de tip naar alle media had gestuurd. Dat is wel een nadeel, het jaagt voor mijn gevoel wat hijgerigheid aan van de kant van de media.

Maar hij had zijn contactgegevens meegestuurd in het bericht en ik heb toen snel gehandeld en hem gebeld. Vervolgens toets je dan de tipgever. Hij was heel open en maakte een goede indruk aan de telefoon. En een online screening gaf aan dat hij inderdaad een directeur-eigenaar was van een redelijk groot bedrijf. Hij gaf aan voor enorme bedragen te zijn opgelicht. Ik vroeg hem of hij ook in contact was met andere media en dat bleek niet zo te zijn. Behalve dat hij ook samenwerkte met gedupeerde beleggers in Duitsland, waar een krant hier ook een verhaal over maakte. Zij zaten al dicht bij publicatie. Maar dit was voor mij alleen maar meer aanwijzing dat het echt interessant was.

Toen heb ik gevraagd of we elkaar in vertrouwen konden ontmoeten, en ben ik samen met mijn collega Carola Houtekamer bij hem langs gegaan om het verhaal te gaan maken. Dit verliep allemaal heel goed, ook omdat er al heel veel materiaal beschikbaar was en er veel contact was tussen gedupeerden onderling.

Wat ik mee zou willen geven aan potentiële tipgevers is om toch te proberen na te denken over welk medium het beste zou passen om je bij jouw tip te helpen. En het dan heel gericht te delen via Publeaks, in plaats van alle media aan te vinken, van het Parool tot RTL Nieuws tot NRC. Dat is voor een journalist erg ontmoedigend. En je legt de lat daardoor ook erg hoog. Bij deze tip over beleggingsfraude zag ik al snel dat het echt interessant kon zijn, maar als het een wat slechtere, vagere tip is en het is ook met andere media gedeeld, dan ga ik me daar niet zo snel meer in verdiepen.

Als ik een exclusieve tip krijg die wel vaag is maar alleen voor mij, dan ben ik sneller bereid om het nader te bekijken. Want het is soms ook zo dat hele slechte, wazige tips een enorm verhaal en schandaal kunnen opleveren, en andere heel schokkende tips helemaal niks blijken te zijn.”

Jeroen Wester, NRC

Lees hier het hele verhaal.