Blog

Wat gebeurt er tussen tip en verhaal?

Journalisten van media die aangesloten zijn bij Publeaks vertellen over de achtergrond achter een gepubliceerd verhaal, en hoe zij een tip hebben opgevolgd. Deze keer Lucette ter Borg van NRC over de tip achter het verhaal over het arbeidsconflict op de Kunstacademie Den Haag.

“De tip die ik ontving via Publeaks was een vrij intens bericht, waarin de tipgever anoniem aangaf dat toenmalig directeur van de Kunstacademie Den Haag, Ranti Tjan, ontslagen zou worden. Ook beschuldigde de tipgever Tjan over allerlei dingen. Dan is het aan mij om te ontdekken of dit geroddel is, of dat er een waarachtig verhaal in zit. Het probleem – en dat is niet voor ’t eerst – was dat de tipgever geen enkel contact wilde. Ik ben toen mijn eigen bronnen gaan bellen om te vragen of zij iets afwisten van een dreigend ontslag of conflicten op de KABK. Iedereen was even verbaasd als ik. Toen heb ik de directeur gebeld. Ik ken hem al langer omdat hij een lange carrière in de kunstwereld heeft. Hij heeft bevestigd dat de tip klopt. Hij besloot met me te praten en ook het nieuws transparant aan studenten en staf van de KABK te sturen.

Publeaks werkt als instrument zeker goed, maar ik wil wel het nadeel van anonieme tipgevers benadrukken. Zeker als het tipgevers zijn die geen contact met de krant willen. Soms moet je daardoor zaken laten liggen, omdat ze niet verifieerbaar zijn of een te hoog roddelgehalte hebben.

Publeaks biedt een heel veilige en anonieme manier om contact te hebben met de journalist. Dan kunnen wij zaken navragen, kun je beter de waarheidsgetrouwheid van je bron inschatten, en dus een verschil maken. Dus ik wil graag zeggen: wees niet bang voor journalisten, praat met ons. Wij moeten gewoon kunnen inschatten of een tip ook echt een verhaal bevat.”

Lucette ter Borg, NRC
Lees hier het verhaal