Journalisten van media die aangesloten zijn bij Publeaks vertellen over de de totstandkoming van een gepubliceerd verhaal, en hoe zij een tip hebben opgevolgd. Deze keer Tim Wijkman-van Aalst van Nu.nl over de tip achter het verhaal over de hack bij BabyTV, waarbij hackers erin slaagden een Russisch propagandafilmpje te tonen op de kinderzender.
“Er hebben nu naast mij twee collega’s toegang tot de Publeaks mailbox, die wij een keer per week checken. De tip over BabyTV was specifiek naar Nu.nl gestuurd. Sinds enige tijd hebben we onder onze artikelen een tekstblokje staan waarin we aangeven hoe lezers ons kunnen tippen. Door naar de redactie te mailen, of, in het geval van gevoelige informatie, door middel van Publeaks. Sindsdien zien we het aantal tips die aan ons gericht zijn toenemen. Deze moeten we vervolgens natuurlijk nog checken op kwaliteit en betrouwbaarheid, er zitten ook veel complottheorieën tussen.
De tip over BabyTV was goed omdat er zelfs een video bijzat van wat de tipgever had gezien op de zender. Het was heel concreet. Daarbij kom ik zelf oorspronkelijk uit de telecom wereld, dus ik heb goede lijntjes in die sector. Het was voor mij daarom een één tweetje om hier een verhaal van te maken.
Ik heb actief contact gehad met de tipgever, in eerste instantie via Publeaks zelf en later ook telefonisch omdat ik het veiligheidsrisico laag inschatte. Ik kreeg ook toestemming van de tipgever om hen met naam te quoten in het verhaal.
Het verhaal is uiteindelijk landelijk door alle media overgenomen, en is zelfs viraal gegaan toen er een spotprent over is gemaakt waarop je een baby in een box ziet zitten die TV zit te kijken, en iets roept in de trant van “Papa Poetin”. Het verhaal kreeg ook nog een vervolg toen bleek dat BabyTV nogmaals gehackt was, waarna ik weer contact heb opgenomen met de tipgever om dit verifiëren.
Wat ik aan potentiele tipgevers zou willen meegeven is dat het heel belangrijk is dat je echt ondersteunend bewijs hebt, want ik zie heel veel tips binnenkomen die een beetje in de geruchtensfeer blijven hangen. Dat is moeilijk op te volgen. En één bron is nog geen bron. Dus als er meerdere personen zijn die kunnen bijdragen aan de tip en de informatie kunnen ondersteunen dan helpt dat enorm.”
Lees hier het hele verhaal.